Wolfram Alpha

De curand s-a lansat un nou motor de cautare pe internet, numit Wolfram|Alpha. Trebuie spus de la inceput ca acesta nu concureaza cu Google, oferind informatiile intr-un alt fel utilizatorilor care intra sa caute. Prima mea impresie a fost ca seamana mai mult cu Wikipedia decat cu un motor de cautare. De altfel, cei de la Wolfram nu isi numesc serviciul “search engine” ci “computational knowledge engine”.

Concret, daca vei cauta un nume istoric, geografic, statistic, fizic, chimic, economic etc. iti va returna o pagina cu informatii stil enciclopedie. De notat ca Wolfram Alpha intelege doar engleza si mai are destule de invatat. De exemplu, pentru el Carpatii sunt doar un popor slav.

Cautand numele unei companii, va afisa informatiile financiare ale acesteia, asemanator cu Google Finance sau Yahoo Finance. Daca vrei informatii despre o companie care nu e listata la bursa, Wolfram Alpha nu va afisa niciun fel de informatii.

Interesant este ca Wolfram Alpha merge mai departe decat Wikipedia, calculand diverse pe baza datelor pe are le are. De exemplu, stie sa interpreteze un sir de note muzicale, iar atunci cand e pus sa adune diverse alimente intre ele, va returna numarul de calorii al acestora. 

 

wolfram about nutrition

wolfram about nutrition

Cand este intrebat de numele unei persoane, de cele mai multe ori va returna rezultate statistice despre utilizarea acelui nume (valabile doar pentru USA), de foarte putine ori va veni cu informatii despre persoane, si acestea mult reduse fata de Wikipedia.

In concluzie, Wolfram Alpha foloseste foarte interesant datele pe care le detine.

One response to “Wolfram Alpha

  1. Nebunii circula liber. Rog sa nu fiu bagat prea mult in seama, pur si simplu am trecut in vizita… Am aruncat o privire si ma duc… O zi de luni excelenta…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s