La ce ne asteptam de la 2010?

In prag de sarbatori de iarna nu pot sa nu stau cu gandul la profesia mea. OK, viitoarea mea profesie, adica cea de economist. Ce legatura are? Pai acum toti jucatorii din economie isi fac planurile pentru 2010, iar analistii isi dau cu parerea despre ele. Ca student, citesc in stanga si in dreapta si incerc sa imi formez propria opinie.

Stim ca numarul bugetarilor va fi redus anul urmator. Dar mai stim si ca va fi redus foarte putin, comparativ cu nevoile bugetare. Asta inseamna ca statul se va imprumuta din nou cu sume importante de bani (anul asta s-a ajus la datorie publica de 30% din PIB). Ce ne pasa noua? Pai… asta o sa ne mareasca tuturor dobanzile la credite. Si din pacate, multi romani au credite luate si inca neachitate.

Tot despre 2010 stim ca vor continua restructurarile. Nu ma contrazic, vor continua in sectorul privat. Mittal Steel spune ca va concedia la nivel global 10000 de angajati, insa anul acesta a spus de 9000 pt ca in final sa fie de 4 ori mai multi. Grupul are o puternica prezenta in Romania. O alta companie importanta in economia nationala, Petrom, a anuntat inchiderea unor unitati pe perioada anului 2010. Si cred ca aceste anunturi sunt doar inceputul.

Se aude si despre micsorarea taxelor si impozitelor pentru mediul de afaceri, o masura extrem de interesanta insa despre care nu stim prea multe deocamdata.

Care dintre aceste masuri isi va lasa mai puternic amprenta pe economia nationala? Vom fi la final pe plus sau minus cu cresterea economica? Sunt intrebari care ma depasesc in acest moment, insa tind sa cred ca la final vom fi pe minus. Pareri?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s