Taxa pe gratarele romanilor

La multi ani, dragi citirori! Usor dar sigur se termina vacantele, incepem cu o alta sarbatorare (inca o data La multi ani sarbatoritilor de azi), iar printre gratare auzim stiri despre politica fiscala pe 2010. Da, stim de anul trecut ca impozitele nu se vor mari anul acesta. Acest lucru nu se aplica insa si impozitelor locale, plus ca se pare ca vom avea parte de noi taxe, inclusiv pe gratarele de care vorbeam.

Cea mai mediatizata in acest inceput de an este „taxa fast-food”, care ar taxa viciile alimentare (mancare nesanatoasa, dulciuri si alte produse de cofetarie, bauturi carbogazoase). „O taxa nebuna” spun cei afectati mai mult decat consumatorii, si anume producatorii din industria alimentara. Ei avertizeaza ca vor fi taxate toate alimentele care contin aditivi, adica majoritatea alimentelor, si nu doar „junk food”. Reprezentantul lor a completat ca „Orice aliment consumat in exces este daunator”.

Cat este adevar si cat subiectivitate las pe fiecare sa judece. Dar o asemenea taxa ar fi greu de aplicat. Sandwich-uri, pizza si carnaciori nu vand doar restaurantele fast-food ci majoritatea restaurantelor si magazinelor alimentare. Sunt restaurante care vand in special fast food, cum sunt si kiosk-uri care vand alte feluri de alimente. Alta intrebare, vor fi taxati suplimentar si mititeii atat de populari? Sau carnea tocata atat de folosita si la alte mancaruri traditionale? Nu de alta, dar am impresia ca-i mai daunatoare decat aripioarele fripte.

Cert este un singur lucru. Banii colectati ar ajuta cu un milliard de euro un buget deficitar desi a fost construit pe niste baze optimiste. Bugetul nostru se bazeaza pe crestere economica, in timp ce al bulgarilor, pe care ii „pasc” aceleasi previziuni economice, ia in considerare o scadere a economiei cu 2% pentru acest an.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s