S-a terminat cu microintreprinderile

Saptamana aceasta s-a discutat mai putin despre taxe, impozite si bugete (care am fost votate). Subiectul saptamanii au fost numirile vedetelor la Ministerul de Finante. Nu cred ca-i cineva la care sa nu fi ajuns bancurile pe seama achizitiilor de la Finante.

Personal ma preocupa mai mult o modificare importanta adusa de bugetele publice pe 2010. Taxa pe venitul microintreprinderilor este desfiintata. Ele vor trebui sa plateasca de acum impozit pe venit de 16% si mai mult, sa il plateasca anticipat. Firmele care inregistreaza pierderi vor fi nevoite sa plateasca impozit minim.

Dintre cele 550000 de firme inregistrate in Romania, 450000 sunt microintreprinderi. Principalele afectate sunt firmele profitabile, in special cele din domeniul serviciilor.

Interesant este ca aceeasi masura a fost propusa in urma cu 3 sau 4 ani de guvernul de atunci, insa nu a fost pe placul parlamentarilor. Acum, in perioada de recesiune, parlamentarii decid insa impovararea firmelor mici.

In general sunt pentru simplificarea fiscalitatii si aplicarea acelorasi norme pentru toti, dar e bine ca o astfel de masura sa fie adoptata intr-o perioada si asa grea pentru sectorul privat? Mi-ar placea citesc parerile voastre!

2 responses to “S-a terminat cu microintreprinderile

  1. Nu ma pricep la economie, dar din ceea ce am observat microintreprinderile (PFA-urile) sunt de multe ori folosite pentru a evita plata unor impozite. Masura este binevenita oricand dar cu atat mai mult intr-o perioda de criza.

  2. Ummm… nu cumva e vorba de impozit de 16% pe PROFIT? Impozit de 16% pe venit e destul de aberant (ma rog, poate nu pentru multe din firmele romanesti care merg pe marje si de 50%, daca nu mai mult).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s