Un roman pe cea mai inalta treapta a podiumului la karate

Cand eram foarte mic am practicat putin timp karate. Era un sport nou, inteles de putini dar discutat de multi datorita filmelor violente care erau atunci (si acum?) la moda. Pentru a isi simti copiii in siguranta, multi parinti ii inscriau la karate. Se facea in salile de sport ale scolilor, ale unitatilor militare si in alte locuri. In Romania, bazele karate-ului traditional au fost puse de sensei Dan Stuparu, 7 dan, preşedintele Federaţiei Române de Karate Tradiţional. Acest sport are patru stiluri: shotokan, wadoryu, gojuryi şi shitoryu, fiecare inspirat de anumite elemente din natura.

Dupa un timp sala in care participam eu nu a mai gazduit antrenamente de karate. Desi am practicat doar putin timp, am ramas cu principiile impuse de acest sport. Karate-le inainte de miscare fizica sau de tehnici de autoaparare, reprezinta un set de valori morale si fizice care sunt aplicate atat in sala de sport, cat si in viata de zi cu zi: adevarul, cinstea, respectul, modestia, dorinta de perfectionare continua, nonviolenta (nonviolenta verbala, fizica, mentala, etc ). Ce bine ar fi sa practice mai multi karate, macar pentru a isi insusi aceste principii de viata.

Cu cateva zile in urma, la Belgdad s-au desfasurat campionatele mondiale de karate traditional. Romania s-a intors de acolo cu un campion mondial. Wojcicki Andrei este castigatorul concrusului de Karate Traditional proba Enbu la categoria copii 10-11 ani. Inchei cu felicitarile mele pentru cel mai nou campion mondial al Romaniei si indemnul sa va duceti copiii inca de mici sa practice acest sport frumos!

2 responses to “Un roman pe cea mai inalta treapta a podiumului la karate

  1. Felicitari Andrei si la cat mai multe medalii!

  2. Felicitari! Ma bucura de fiecare data cand se aud lucruri bune despre Romania, si faptul ca avem un campion mondial ar trebui trambitat in toate mediile. Bravo Andrei!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s