Avem deficit. Cum procedam?

Grecia e in flacari, bursele europene au inregistrat in aceasta dimineata minimul trimestrului, iar FMI nu mai are rabdare cu Romania.

Tara noastra are un deficit care se duce spre 10% din PIB (cheltuieli publice de 40% si venituri putin peste 30%), care rotunjit inseamna 15 miliarde de euro. Acesta este motivul ingrijorarii celor de la Fondul Monetar International. Un an si jumatate au fost foarte rabdatori, dar tara noastra nu a reusit sa isi corecteze deficitul, ba chiar l-a crescut. Acum ei ne intreaba de unde avem de gand sa punem cele 15 miliarde. Imprumuturi deja avem prea multe. Raman variantele reducerii cheltuielilor bugetare sau cresterii taxelor si impozitelor. FMI nu impune pe care dintre ele sa o alegem.

In schimb, guvernatorul BNR da ca obligatorie reducerea cheltuielilor bugetare, afirmand ca „o revenire a cresterii intr-o economie in care ajustarile nu s-au terminat nu este de dorit. De aceea nu vreau sa intru in aceasta dezbatere, daca avem sau nu crestere economica. Nu are relevanta atat timp cat sectorul public nu se corecteaza”.

Se pare ca masurile care se vor lua vor fi reducerea pensiilor, reducerea bazei salariilor bugetarilor, reducerea ajutorului de somaj si taierea subventiilor pentru anumiti agricultori. Asteptam forma finala a acestora, acceptata (oare?) si de sindicate si mai vorbim.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s