Panglica Alba la Festivalul Fimlului European

Dupa cum am anuntat zilele trecute pe Twitter, ieri a debutat la Bucuresti Festivalul Filmului European, editia a 5a.  Dupa discursuri a fost proiectat primul film, Panglica Alba, o drama psihologica in regia lui Michael Haneke.

Este povestea unui sat din nordul Germaniei, inaintea Primului Razboi Mondial. Cine a vazut si alte filme regizate de Haneke nu va fi surprins de incertitudinea evenimentelor prezentate pe tot parcursul fimlului. Pentru figuranti, el a ales tarani romani, pentru ca in Germania nu a reusit sa gaseasca oameni pe fetele carora sa se poata vedea viata grea, dar si urmele lasate de razele soarelui sau vant. Copiii au fost interpretati chiar de persoane din nordul Germaniei.

Este un film diferit chiar si de filmele europene. A primit pana acum multe premii importante: Palme d’Or, Mențiunea Specială a Juriului Ecumenic și Premiul FIPRESCI – Festivalul de film de la Cannes, 2009; Cel mai bun film străin – Golden Globe, 2010; Cel mai bun film, Cel mai bun regizor şi Cel mai bun scenariu – Premiile Academiei Europene de Film, 2009; Marele premiu și Premiul FIPRESCI – Festivalului de Film de la San Sebastian , 2009. De asemenea, a fost nominalizat la Oscar, César si Bafta anul acesta.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s